Saturday, June 6, 2009

Dari Allah Dia Datang Kepada Allah Dia Kembali

Setiap insan yang hidup pasti akan merasai mati. Itulah asam garam kehidupan.Walaupun ada di kalangan manusia yang takut mati, namun mati tetap akan menemuinya.Oleh itu bersiap sedialah kita dari sekarang. Setiap saat seruan kubur memanggil kita, namun sebahagian kecil sahaja dari golongan manusia yang mengendahkannya, yang lainnya seolah-olah langsung tidak endah. Hisablah diri kita sebelum terlambat, jangan sampai kita menyesal di kemudaian hari.

Jumaat 13 Jamidil Akhir 1430 H bersamaan 5 Jun 2009 M hari yang pasti tidak akan di lupakan oleh pencinta ilmu Allah terutamanya penuntut ilmu di Bukit Ajyad (Makkah al-Mukarramah), perginya seorang ulama yang agung iaitu al-'Allamah al-Muhaddith Syeikh Husain al-Siraji yang di kenali dengan panggilan Babo Sin Surat. Babo Sin yang sekian lama telah berkhidmat mencurahkan ilmu kepada pelajar-pelajar di Bumi Makkah al-Mukarramah, akhirnya kembali ke rahmutullah pada pagi jumaat, di kediamannya 'Aziziyah, Makkah al-Mukarramah.
Beliau merupakan seorang ulama' yang telah banyak mewaqafkan diri ke jalan Allah semenjak usia muda lagi. al-Fatihah .....


Gambar Kenangan Syeikh Husain al-Siraji Rahmatullah 'Alaihi


Syeikh Husain al-Siraji (Babo Sin )


dari kiri Babo Soh Paku, Babo Mat Sedawa dan Babo Sin


mesranya Babo Mat dan Babo Sin


Babo Sin di pagi raya


al-Faqir sempat menziarahi Babo Sin sewaktu mengerjakan Umrah bulan Ramadhan 09

al-Fatihah kepada Syeikh Husain al-Siraji, semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan di tempatkan bersama para Anbiya', Auliya' dan Solihin.

No comments: