Sunday, June 28, 2009

Sekalung Al-Fatihah buat guruku .....

Seorang ulama besar Patani yg dikenali dengan Tuan Guru Mat Sedawa atau Baba Mat Sedawa telah kembali ke Rahmatullah pada malam tadi iaitu malam Jumaat, 4 Rejab 1430 Hijrah bersamaan 26 Jun 2009. Baba Mat Sedawa merupakan tenaga pengajar di atas Jabal Ajyad berdekatan dengan Masjidil Haram. Kebanyakan pelajar yg pernah belajar di Bukit Ajyad, Mekah sudah tentu mengenali beliau.

Sumber dari Mekah melaporkan beliau meninggal dalam keadaan yg amat baik. Bahkan pada pagi hari Khamis, beliau masih lagi mengajar dan menyampaikan ilmu kepada pelajar-pelajarnya. Jenazah mulia Baba Mat Sedawa telah disolatkan selepas solat Jumaat tadi. Betapa beruntungnya beliau. Sesungguhnya Allah telah memilih beliau untuk kembali menemuiNya di tempat yg mulia iaitu di Tanah Suci Mekah, pada malam Jumaat yg mulia dan pada bulan Rejab yg mulia iaitu salah satu daripada 4 bulan haram.Kita doakan agar Allah mencucuri rahmat ke atas ruh beliau. Mudah-mudahan ruh beliau ditempatkan bersama para anbiya' dan syuhada'. . Amiiinnn...

Sumber dari( www.lamanulama.blogspot.com )Babo Mat Sedawa


di rumah Babo Mat Sedawa pada Hari Raya Aidilfitri 2oo8


al-Fatihah kepada Babo Mat Sedawa, semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan di tempatkan bersama para Anbiya', Auliya' dan Solihin.

No comments: